Vuosi uskoa ja elämää

Usko ja elämä -palsta avattiin koekäyttöön 15.8.2011 ja Usko ja rukous.net palsta suljettiin 31.10.2011.

Keskustelua on käyty nyt siis aika lailla tasan vuosi tällä uudella palstalla. Olen itse varsin tyytyväinen siihen, miten tämä palsta on toiminut. Määräaikaisia kirjoituskieltoja on jaettu joitakin, mutta foorumilla on ollut hyvin vähän suoranaista häiriköintiä. Monet käyttäjät, joiden kirjoittamisessa on aluksi ollut huomauttamista, ovat sopeutuneet foorumin keskustelukultuuriin.

Foorumin ominaispiirteinä ja kehityskohteina on se, että keskustelu on toisinaan sisäänlämpiävää. Vuosia palstalla pyörineet aktiivikirjoittajat kirjoittavat suurimman osan viesteistä. Toki tämän etuna on se, että foorumi muodostaa eräänlaisen yhteisön ja esimerkiksi Rukous-ketjussa on voitu aivan oikeasti kantaa toinen toistemme asioita. Tällainen tuskin toimisi sellaisella palstalla, jossa koko ajan väki ramppaa sisään ja ulos.

Olisi kiinnostavaa tehdä tutkimusta siitä, kuinka paljon foorumilla on lukijoita, jotka eivät tänne koskaan kirjoita. Rekisteröityneiden käyttäjien määrästä voi jotain päätellä, mutta toisaalta peukuttajien listoilla ei koskaan näy harvinaisia nimimerkkejä.

Keskustelun tahti on kiivas ja joskus (kuten tänään) tälle palstalle jämähtää kyttäämään uusia viestejä ja kommentoimaan haukkana kaikkea kirjoitettua. Tämä varmasti hankaloittaa foorumin viihdekäyttöä. Jos luet ketjuja vain joka toinen päivä, niin viestejä on voinut välissä tulla useita kymmeniä.

Foorumiuudistuksessa tehtiin työtä, jotta keskustelu pysyisi jotenkuten kuosissa, ettei samaa asiaa puitaisi monessa ketjussa yhtäaikaa. Uuden foorumin pilkkomis- ja yhdistämisominaisuuden myötä tämä on onnistunut vanhaa foorumia paremmin. Asiassa on oltu myös tiukempia. Nyt ehkä tulisi kiinnittää huomiota siihen, että vältettäisiin kilometriketjuja, joihin on hyvin vaikea palata jälkeenpäin. Tarkoituksenmukaista olisi, että siinä tapauksessa, jos aiheeseen tulee jokin uusi näkökulma ja keskustelu vanhassa ketjussa on jo päättynyt, rohkaistaisiin vain avaamaan uutta ketjua, kuitenkin selvällä fokuksella.

Olisi kiinnostavaa tehdä jokin kyselytutkimus siitä, mikä ajaa ihmiset lukemaan ja kirjoittamaan tälle palstalle, verrattuna vaikkapa Kotimaa24-palstaan. Itsekin luen Kotimaa24 palstaa pintapuolisesti melkein päivittäin, mutta harvoin sinne mitään kirjoittelen. Liekö sen palstan aktiivikirjoittajissa monta, jotka tätä palstaa pintapuolisesti seuraavat? Toisaalta tämän palstan seuraaminen pintapuolisesti on hankalampaa, koska keskusteluketjut ovat usein niin massiivisia.

Olen tyytyväinen tuohon peukutussysteemin ja etusivun parhaat viestit -nostoihin. Tälle palstalle nimittäin kirjoitetaan välillä todella mainioita viestejä.

Poliittisen polemiikin toivoisin vähentyvän tällä palstalla, mutta en tiedä miten se olisi mahdollista. Selkeämmät moderointiperiaatteet ja tiukempi linja provosoivaan kirjoitteluun?

Jakakaapa kommentteja palstauudistuksesta vuoden kokemuksen jälkeen.

Tuli mieleen, että pitäisikö täällä olla jokin osio/ketju/chattiboksi vapaamuotoisemmalle keskustelulle? Kynnys osallistua keskusteluihin, jotka vilisevät latinaa ja kreikkaa on ehkä monelle liian suuri. Usko ja elämä -chat?

Jos yhteiskunta-osio olisi jatkossa keskustelulle yhteiskunnasta ja avattaisiin uusi keskustelualue Politikointi, jossa muita kuin kannattamiaan puolueita ja poliitikkoja saisi hutkia?

Jotkut kävijät jäävät mieleen, kuten HiljainenMies, joka kirjoitti vain pari viestiä viime syksynä. Mitä hänelle kuuluu?
Sitten oli joku mies, joka kirjoitti pari viestiä Ruotsista, eikä sen enempää (“Keijo Södertäljestä”).

Jotkut aiemmat vakionickit kirjoittavat melko harvoin.
Missä on Leena? Tuuli ja Leena menivät minulla aluksi sekaisin, Leena oli aika puhelias. :slight_smile:

Miten tämä eroaisi muusta yhteiskunnallisesta keskustelusta?

Miten tämä eroaisi muusta yhteiskunnallisesta keskustelusta?[/quote]

No sinne pitäisi tietenkin kirjoittaa ne riidanhaluiset ja vähemmän asialliset viestit.

Minulla on muuten vieläkin alkufoorumin osoite selaimen kirjanmerkeissä. Ei sitä vaan ole raskinut poistaa. Samoin kuin puhelimessani on vielä isovanhempien lankapuhelimen numero, vaikka he kuolivat jo yli kymmenen vuotta sitten.

[quote=“Willeh, post:2, topic:763”]Tuli mieleen, että pitäisikö täällä olla jokin osio/ketju/chattiboksi vapaamuotoisemmalle keskustelulle? Kynnys osallistua keskusteluihin, jotka vilisevät latinaa ja kreikkaa on ehkä monelle liian suuri. Usko ja elämä -chat?[/quote]Oma keskustelu on jo. Itse ajattelisin, että jos tuota kreikka ja latina -ongelmaa jotenkin haluaisi yrittää korjata, että voisi perustaa erillisen Teologinen keskustelu -alueen. Siellä puhuttaisiin teologisilla termeillä ja hienosti. Muilla alueilla myös koulutetut teologit pyrkisivät käyttämään rivimaallikoille ymmärrettävää kieltä. Näin maallikoiden olisi helpompi osallistua keskusteluun uskonasioista. Nyt käy niin, että jos yrittää kommentoida jotain opillisempaa aihetta, vastaan tulee muutamalta teologilta jotain tyyliin “ei ole noin, koska sivistyssana sivistyssana sivistyssana Raamatussa sivistyssana sivistyssana armo sivistyssana ylösnousemus sivistyssana sivistyssana naispappeja!” Ja siihen jää se keskustelu sitten. Vaikka taviskristityillä olisi varmasti muutakin annettavaa kuin rukousaiheita ja ruokaohjeita.

[quote=“Anskutin, post:8, topic:763”][quote=“Willeh, post:2, topic:763”]Tuli mieleen, että pitäisikö täällä olla jokin osio/ketju/chattiboksi vapaamuotoisemmalle keskustelulle? Kynnys osallistua keskusteluihin, jotka vilisevät latinaa ja kreikkaa on ehkä monelle liian suuri. Usko ja elämä -chat?[/quote]Oma keskustelu on jo. Itse ajattelisin, että jos tuota kreikka ja latina -ongelmaa jotenkin haluaisi yrittää korjata, että voisi perustaa erillisen Teologinen keskustelu -alueen. Siellä puhuttaisiin teologisilla termeillä ja hienosti. Muilla alueilla myös koulutetut teologit pyrkisivät käyttämään rivimaallikoille ymmärrettävää kieltä. Näin maallikoiden olisi helpompi osallistua keskusteluun uskonasioista. Nyt käy niin, että jos yrittää kommentoida jotain opillisempaa aihetta, vastaan tulee muutamalta teologilta jotain tyyliin “ei ole noin, koska sivistyssana sivistyssana sivistyssana Raamatussa sivistyssana sivistyssana armo sivistyssana ylösnousemus sivistyssana sivistyssana naispappeja!” Ja siihen jää se keskustelu sitten. Vaikka taviskristityillä olisi varmasti muutakin annettavaa kuin rukousaiheita ja ruokaohjeita.[/quote]Tjaa. Ajattelisin, että on tietyt termit olemassa siksi, että keskustelu sujuisi ja olisi tarkkaa. Usein termin avaaminen saa tekstistä vielä hankalamman.

[quote=“Anskutin, post:8, topic:763”]Oma keskustelu on jo. Itse ajattelisin, että jos tuota kreikka ja latina -ongelmaa jotenkin haluaisi yrittää korjata, että voisi perustaa erillisen Teologinen keskustelu -alueen. Siellä puhuttaisiin teologisilla termeillä ja hienosti. Muilla alueilla myös koulutetut teologit pyrkisivät käyttämään rivimaallikoille ymmärrettävää kieltä. Näin maallikoiden olisi helpompi osallistua keskusteluun uskonasioista. Nyt käy niin, että jos yrittää kommentoida jotain opillisempaa aihetta, vastaan tulee muutamalta teologilta jotain tyyliin “ei ole noin, koska sivistyssana sivistyssana sivistyssana Raamatussa sivistyssana sivistyssana armo sivistyssana ylösnousemus sivistyssana sivistyssana naispappeja!” Ja siihen jää se keskustelu sitten. Vaikka taviskristityillä olisi varmasti muutakin annettavaa kuin rukousaiheita ja ruokaohjeita.[/quote]Epäilen, että tällainen toimisi, kun suurin osa aktiivikeskustelijoista kuitenkin on melko sisällä tässä teologisessa jargonissa.

Minä en ole kokenut teologien tietämystä ja sen esilletuomista ongelmana. Niissä ketjuissa, joissa se enemmän esille tulee, keskustellaan usein sellaisista yksityiskohdista ja aihepiireistä, jotka eivät niin hirveästi ainakaan omassa maallikon elämässäni tule esille. Joten sujuvasti jätän sellaiset lukematta. Harvoin maallikon aloittamassa tai arkista uskonelämää käsittelevässä ketjussa keskustelu kääntyy sellaisille urille, etten sitä kykenisi seuraamaan. Niin että siinä mielessä minusta nykykäytäntö sopii hyvin. Ellei sitten ongelma ole sillä puolella, että viisaita teologeja ärsyttää tyhmien maallikkojen mutukommentit…

Tämä foorumi aloitti toimintansa jo yli vuosi sitten ja toimi jonkin aikaa Uskoja rukous foorumin kanssa rinnan.

Mitä takana oleva vuosi toi tullessaan? Jatkaako Usko ja rukous elämäänsä täällä?

[quote=“Yocha, post:12, topic:763”]Jatkaako Usko ja rukous elämäänsä täällä?[/quote]Jatkaa, arkistossa.

Vuosi uskoa ja elämää

Nämä kaksi melkein samanlaista ketjua voisi kenties vaikka yhdistää. ^-^

:oops:

:mode2: Nou hätä. Nyt kaikki on samassa ketjussa.

Mielestäni foorumi on vain entisestäänkin parantunut.

Foorumikuri on hiukan kovempi ja se on hyvä asia.
En kanna kaunaa, vaikka olen itsekin saanut kurinpalautusta.
Kun itsellä lähtee tunteet lapsesta, on hyvä, että joku pyrkii rauhoittelemaan.
Yrittäkää olla kärsivällisiä.

Joitain värikkäitä kirjoittajia on ikävä, kuten edellä kirjoitankin.
Foorumi on säilyttänyt inhimillisen ilmeensä, ei pelkkää tiukkaa teologiaa, myöskin huumoria löytyy. :slight_smile:

[quote=“Jemimah, post:18, topic:763”]Mielestäni foorumi on vain entisestäänkin parantunut.

Foorumikuri on hiukan kovempi ja se on hyvä asia.
En kanna kaunaa, vaikka olen itsekin saanut kurinpalautusta.
Kun itsellä lähtee tunteet lapsesta, on hyvä, että joku pyrkii rauhoittelemaan.
Yrittäkää olla kärsivällisiä.

Joitain värikkäitä kirjoittajia on ikävä, kuten edellä kirjoitankin.
Foorumi on säilyttänyt inhimillisen ilmeensä, ei pelkkää tiukkaa teologiaa, myöskin huumoria löytyy. :)[/quote]

Pitäisi olla vain joku erottamisen armolahja, kun ei aina ole heti selvää, mikä on tiukkaa teologiaa ja mikä huumoria. :think:

Foorumihenkien erottamisen armolahja? Rukoilkaamme sitä kaikille moderaattoreille!