Mitä täällä saa sanoa helluntailaisista?

Nyt kun Jemimahin aikaisempien viestien jälkeen myös Luterilaiselta tulee helluntailaisista aika rankkaa tekstiä, niin haluaisin herättää keskustelua siitä, miten foorumin säännöt suhtautuvat keskusteluun helluntailaisuudesta. Pitäisi tehdä selkeä päätös, onko hyväksyttävää esittää että helluntailaiset eivät ole kristittyjä, eivät pelastu, tms. Kattaako tämän ekumeenisen foorumin sääntöjen suoja protestanttisista kirkoista vain luterilaiset ja anglikaanit? Vai pitäisikö ihan oikeasti selkeästi kieltää myös vapaiden suuntien kristillisyyden kyseenalaistaminen? Mun mielestä pitäisi, jos tämän on oikeasti tarkoitus olla ekumeeninen foorumi. Ja kieltoa pitäisi myös valvoa ja kohdistaa kunnon sanktioita sitä rikkoviin. Mutta mikä foorumin linja tässä asiassa on?

Kaikki, jotka uskovat Kolmiyhteiseen Jumalaan, Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen, ovat minun käsittääkseni kristittyjä, siitä huolimatta, että esim sakramenttiopeista on eri kristillisten ryhmien välillä suurta erimielisyyttä. Minusta meidän on syytä pysyä tosiasioissa varsinkin silloin, kun arvioimme toisten kristillisyyttä. Helluntailaisten joukossa on monenlaisia ryhmiä, ehkä antitrinitaarisiakin, mutta main stream helluntailaisuus pysyttelee kyllä kristinuskon sisäpuolella. Mitä taas tulee ihmisten pelastukseen, niin sen tietää Jumala yksin. Me emme ole kykeneviä ottamaan kantaa sellaiseen kysymykseen.

Tietty ero on sen välillä sanooko, että helluntailaisen opin mukaan ei voi pelastua, vai että helluntailaiset eivät voi pelastua.

Jos hetkeksi unohdamme, että kyseessä on ekumeenien foorumi, niin periaatteessa Trenton kiroustuomioiden mukaan luterilaisen opin mukaan ei voi pelastua ja toisaalta luterilaisen vanhurskauttamisopin mukaan roomalaiskatolisen vanhurskauttamisopin mukaan uskova ei voi pelastua. Luterilaisessa teologiassa (ja spiritualiteetissa) on kuitenkin aika merkittävä ajatus autuaasta epäjohdonmukaisuudesta. Jumala synnyttää pelastavaa uskoa sanan ja sakramenttien kautta sielläkin, missä oppi on väärä, siten että muodollisesti harhaoppiset saattavat kuitenkin uskoa Pyhän Hengen vaikuttamalla uskolla sydämessään oikein.

Just noin on asia :peukku:

…Nämä johtaa sitten ihmisiä harhaan, väärällä opilla ja näin myös väärällä uskolla-

Kristitty on se, joka tunnustaa kristillisen uskonsa sekä Nikean, että apostolisen uskontunnustuksen mukaisesti.
Joka ei näitä tunnusta, vaan jopa hyökkää näitä vastaan, ei ole kristitty.

Just noin on asia :peukku:

…Nämä johtaa sitten ihmisiä harhaan, väärällä opilla ja näin myös väärällä uskolla-[/quote]

Tee silti parannus.

Just noin on asia :peukku:

…Nämä johtaa sitten ihmisiä harhaan, väärällä opilla ja näin myös väärällä uskolla-[/quote]

Tee silti parannus.[/quote]

Opissa en voi tehdä parannusta, enkä siinä, että ilmoitan kadottavan harhaopin, sillä saisin siitä itse tuomion.

Tämä on kuitenkin ensi sijassa keskustelufoorumi, ei julistuksen tai harhaoppien metsästyksen paikka.

Tämä on kuitenkin ensi sijassa keskustelufoorumi, ei julistuksen tai harhaoppien metsästyksen paikka.[/quote]

Jos harhaopista ei saa kertoa, pistä pihalle…

Minusta Anskutin on oikeassa, helluntailaisista sanotaan täällä rankemmin kuin muista kristityistä, ja sanktioita tuntuu tulevan vähemmän. Tottakai eri mieltä saa olla, jotta keskustelua syntyisi, mutta ei minusta pidä hyväksyä mitä tahansa väitteitä. Kukaan kristitty ei kuitenkaan pelastu oppinsa ansiosta, vaan yksinomaan Jeesuksen sovitustyön perusteella, joten sitä pelastumista nyt ei pitäisi minusta tähän vetää.

Mielestäni Koko uskomisen asia on opetusta ja oppia, alkaen Jeesuksen työstä ristillä, koko maailman syntien vuoksi, joka tarjotaan meille vain sanan ja sakramenttien kautta…

Avataanko ketju “Harhaopiksi julistukset”

Siellä voisi käydä suorittamassa velvoittavaksi kokemansa julistukset. Keskustelu ketjussa olisi kielletty. Samoin peukutukset.

Keslustellaan sitten asiallisesti muissa ketjuissa.

[quote=“Jemimah”][/quote]

:mode2: Tämä viesti on nyt se tässä viestissä mainittu varoitus. :mode2:

Viesti poistettu.
Mutta onko Jemimahilla ja Luterilaisella mitään suojaa, mitä meistä yksityishenkilöinä saa sanoa?
Miksi meidän sananvapauttamme saa rajoittaa, mutta ei kertoa, mitä mainitun uskontokunnan edustajat itse sanovat meistä?

Toistin jokseenkin sanatarkasti Hgin Saalem-seurakunnan ent. johtajan omat sanat ja mielipiteen ev.lut.kirkosta.
Jos ei tällaisen henkilön julkisesti ja seurakunnalle ääneen lausuma mielipide kerro heistä jotakin, mikä sitten?

Ketjun alussa, jo kolmantena sanana, mainittiin nickini, muutoin en olisi korvaani lotkauttanut koko asialle, uskokaa itse mitä tahdotte.

[quote=“Jemimah, post:14, topic:784”]Mutta onko Jemimahilla ja Luterilaisella mitään suojaa, mitä meistä yksityishenkilöinä saa sanoa?[/quote]Tottakai. Mää en oo sanonut susta yksityishenkilönä mitään muuta kuin sen että oot käyttänyt kovaa kieltä helluntailaisuudesta, tämän varmaan itsekin myönnät. Haluan tällä ketjulla hakea rajoja sille, mitä vapaista suunnista saa täällä sanoa. Haluan selkeän päätöksen asiasta. Oli pakko viitata keiden käyttäjien kirjoittelu on esimerkki siitä millaisesta tekstistä en oikein innostu, niin tiedetään mistä puhutaan. Mutta tämä ketju sinänsä koskee asiaa eikä henkilöitä. Viittasin sun aikaisempaan kirjoitteluun, koska oot nyttemmin osannut olla kirjoittelematta sellaisia viestejä joita tämä ketju koskee.

Paljon useammalla palstan kirjoittajalla on negatiivisia omakohtaisia kokemuksia nimenomaan helluntailaisuudesta kuin lut/kat/ort -kirkoista, siitä johtuu varmasti se, miksi helluntailaisista kirjoitetaan paljon enemmän negatiivista kuin muista. Toisaalta palstalla ei juurikaan ole helluntailaisia puolustautumassa syytöksiä vastaan, mistä johtuen monet heitot vain jäävät ilmaan.

Paras tapa tilanteen tasapainottamiseksi olisi se, että palstalla kirjoittaisi muutama maltillinen helluntailainen, joka vaatisi asiaperusteita kritiikille.

Tilanne on sääntöjen näkökulmasta hankala. Olisi toivottavaa, että palstalla säilyisi kunnioittava suhtautuminen eri kirkkoihin ja eri uskontoihinkin, mutta kuinka laajalle tämä kunnioitus voidaan ulottaa säilyttäen kuitenkin mahdollisuus kriittiseen keskusteluun?

Ohjeisiin voisi kyllä kirjoittaa jotakin eriuskoisten kunnioittamisesta, mutta sanamuotoa pitäisi miettiä.

Anskulle: OK. :slight_smile:

Tuota Satchelin avatarta käy ihan sääliks.
Pari päivää sitten se kehoitti potkaisemaan itseään.
Nyt se murehtii lapsenomaisuudestaan.

Pai-pai-hauva. :slight_smile:

willeh puhuu asiaa, ja yhdyn siihen täysin. Olen kohdannut todella hyökkääviä helluntailaisia ja siksi tahdon sanoa, että ihmisinä voivat olla mukavia. Katolliset ja Ortodoksit ovat jotenkin opillisestikkin maltillisempia, eikä niin hengellisesti ylpeitä kuin mielestäni helluntailaiset. He (Helluntailaiset) ovat kertoneet, että vain heillä on ns. “henkikaste”.

Aikoinaan kun sain palata kasteen armoon, helluntailaiset (sukulaiset) yrittivä pommittaa ns.“pakkokastaa” ja kehoitettiin tulemaan heidän tilaisuuteen, sillä kun siellä laitetaan käsi päänpäälle, niin ihan lentää, kertoivat. Nykyisin olen sanonut kun on kokemusta ja ymmärrystä enemmän uskon kysymyksistä, että soitan poliisille, jos laittavat kädet pään päälle- Näin olen ilmaisut kantani.

Jos oppi on tärkeä, niin mikä on sellainen ihminen, joka ei ole koskaan kuullut Jumalasta mitään ja löytää Raamatun ja sitä lukemalla tulee uskoon ja pelastuu? Onko hän luterilainen vai helluntailainen vai ihan vaan kristitty? Vain kristityt pelastuvat.

Mielummin istun siellä, missä julistetaan evankeliumia kuin metsästetään harhaoppisia. Väärän evankeliumin kyllä erottaa. Eräs Paavalin-Synodin pappi sanoi, ettei ne luterilaisten ja helluntailaisten erot niin suuret ole. Mutta joku on niistä pienistä eroista tehnyt suuria. Liekö sitten paisunut ihmisten päässä.