Kirkolliset ja uskonnolliset uutiset

Tähän ketjuun linkit kirkollisiin uutisiin ja kommentit niihin. Merkittävimmille uutistapauksille voi perustaa uuden ketjun. Vuoden 2014 uutistapaukset löytyvät täältä: Kirkolliset ja uskonnolliset uutiset 2014

Paavi Fraciscus nimitti 20 uutta kardinaalia (asetetaan tuohon asemaan 14.2.2015). Näistä 15 on alle 80-vuotiaita eli mahdollisia konklaaviin osallistujia:

Dominique Mamberti, Prefetto della Segnatura apostolica, unico curiale dell'elenco. Manuel José Macário do Nascimento Clemente, patriarca di Lisbona (Portogallo). Berhaneyesus Demerew Souraphiel, arcieparca di Adiss Abeba (Etiopia). John Atcherley Dew, arcivescovo di Wellington (Nuova Zelanda). Edoardo Menichelli, arcivescovo di Ancona-Osimo (Italia). Pierre Nguyên Văn Nhon, arcivescovo di Hà Nôi (Viêt Nam). Alberto Suárez Inda, arcivescovo di Morelia (Messico). Charles Maung Bo, arcivescovo di Yangon (Myanmar). Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, arcivescovo di Bangkok (Thailandia). Francesco Montenegro, arcivescovo di Agrigento (Italia). Daniel Fernando Sturla Berhouet, arcivescovo di Montevideo (Uruguay). Ricardo Blázquez Pérez, arcivescovo di Valladolid (Spagna). José Luis Lacunza Maestrojuán, vescovo di David (Panamá). Arlindo Gomes Furtado, vescovo di Santiago de Cabo Verde (Arcipelago di Capo Verde). Soane Patita Paini Mafi, vescovo di Tonga (Isole di Tonga).

I nuovi cardinali: un curiale e tanti pastori dalle periferie del mondo - Vatican Insider

Kuuntelin paavin tämänpäiväisen puheen Rai News’istä (netistä). Mieleen jäi tämä lause jonka paavi toisti kahteen kertaan: “Ogni uomo e ogni popolo hanno fame e sete di pace.” (Ei kuulosta niin hyvältä suomeksi: Jokaisella ihmisellä ja jokaisella kansalla on rauhan nälkä ja jano.) Varsinaisten sotien lisäksi Franciscus puhui sodasta ja rauhasta yhteisöjen (kuten seurakuntien) ja ihmisyksilöiden sisällä.

Onko tuo etiopialainen uniaatti?

Tittelistä päätellen hän on piispana itäisessä katolisessa kirkossa eli varmaankin joo on etiopialais-katolilainen.

Tarkistin miehen taustoja, tässä lisää kardinaali Berhaneyesus Souraphielistä. (Suomalaisen korviin melko… hmm… hauskakin tuo etunimi.)

Etiopialais-katolinen kirkko on syntynyt uniossa vuonna 1930 ja sillä on reilut 600 000 jäsentä.

Sukunimestä tulee mieleen LHPK:n piispa :hekotus:

Mullekin tuli heti sama mieleen kun tuon nimen näin. :slight_smile:

Kristityt ovat Turkissakin olleet ahtaammalla kuin luulinkaan. Nyt vasta saadaan ensimmäinen uusi kirkko lähes sataan vuoteen.
Turkkiin rakennetaan ensimmäinen kirkko 90 vuoteen | Ortodoksi.net

[quote=“Hesekiel, post:9, topic:1951”]Kristityt ovat Turkissakin olleet ahtaammalla kuin luulinkaan. Nyt vasta saadaan ensimmäinen uusi kirkko lähes sataan vuoteen.
Turkkiin rakennetaan ensimmäinen kirkko 90 vuoteen | Ortodoksi.net[/quote]

Vanhojen korjaamisessa ja varsinkin kirkolle, tai kirkolliseen käyttöön, palauttamisessakin on ollut vaikeuksia.

Mullekin tuli heti sama mieleen kun tuon nimen näin. :)[/quote]

[spoiler]Perhanan Jeesuksen seurapiiri![/spoiler]

Mullekin tuli heti sama mieleen kun tuon nimen näin. :)[/quote]

[spoiler]Perhanan Jeesuksen seurapiiri![/spoiler][/quote]

Hyvä että selitit, en olisi keksinyt tuota. En ymmärrä alkuunkaan näitä mielleyhtymiä eikä naurata yhtään. Sallittakoon se minulle.

Mullekin tuli heti sama mieleen kun tuon nimen näin. :)[/quote]

[spoiler]Perhanan Jeesuksen seurapiiri![/spoiler][/quote]

Hyvä että selitit, en olisi keksinyt tuota. En ymmärrä alkuunkaan näitä mielleyhtymiä eikä naurata yhtään. Sallittakoon se minulle.[/quote]

  :(

Sallitaan. :slight_smile:

Muutama päivä sitten mailleen menneenä armon vuonna MMXIV Raamatun suosituin jae ihan globaalistikin oli tämä:

"Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä." (Room. 12:2)

Hmm. Mielenkiintoista. Vaikka pyhän apostolin neuvo on tietysti ajaton, niin juuri meidän aikakautemme hengessä on ilmeisesti jotain sellaista, mikä tekee tämän jakeen nyt erityisen akuutiksi ja varteenotettavaksi. Niin, ehkä jae onkin nyt akuutimpi kuin koskaan sitten ensimmäisten kristittyjen maailman.

http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/mika-oli-raamatun-suosituin-jae-vuonna-2014/

Ööh, tuo Kulkurin “selitys” ei kyllä mitenkään liittynyt omiin ajatuksiin. Ihan vaan yksinkertaisesti nauratti, että Souraphiel kuulostaa samalta kuin Soramies. [spoiler]Toki tajuan mitä Kulkuri tarkoittaa, mutta ei tullut kyllä itselle edes mieleen.[/spoiler]

Onnittelu arkkipiispa Kari Mäkiselle - Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli

Arkkipiispa Mäkinen, tuo kesää enteilevä tuuli ja kirkkaasti ja himmentymättömästi tuikkiva kiintotähti :smiley: täytti 60-vuotta.

Sai myös muotokuvan, nehän palstalla ovat puhuttaneet.

[quote=“cymbus, post:16, topic:1951”]Onnittelu arkkipiispa Kari Mäkiselle - Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli

Arkkipiispa Mäkinen, tuo kesää enteilevä tuuli ja kirkkaasti ja himmentymättömästi tuikkiva kiintotähti :smiley: täytti 60-vuotta.

Sai myös muotokuvan, nehän palstalla ovat puhuttaneet.

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/arkkipiispa-iloitsi-taiteilijan-armollisesta-katseesta/[/quote]

Se on juuri sellainen “piispanpää”, joita olemme tottuneet odottamaan ja jonka tradition LHPK:n “kohukuvat” sen omista piispoista ovat ihanasti rikkoneet.

Oli kyllä tuo Askolan runo runomaailman täydellisin kukkanen, ei voi muuta sanoa!

En pysty lukemaan sitä. Pelkään, että päässäni pimahtaa.

En ota kantaa. Sanoisin, että on sanoitettu.