Asiasanat (Tagit)

Foorumiin saisi lisäosan, jolla ketjuihin voisi lisätä asiasanoja. Tämä tietysti edellyttäisi sitä, että asiasanalista olisi relevantti ja näitä asiasanoja todella lisättäisiin.

Se, mitä lisäarvoa tällainen lisäosa voisi tuoda on, että esimerkiksi sakramenttiteologiaan tai eksegeettisiin probleemeihin liittyvät ketjut löytyisivät helposti kerralla ilman, että kaikille täytyy luoda omia osastoja tänne. Toisaalta leikki jää helposti kesken, jos asiasanoja lisätään laiskasti.

Tagging System For Topics

Mielipiteitä?

Voisi olla paikallaan, mutta ensin pitäisi pyrkiä kokoamaan mahdollisimman kattava ja hyvä asiasanalista. Jos asiasana lisätään lennosta ketjua aloitettaessa, niin on vaarana se, että asiasanoiksi valitaan sellaisia, joita kukaan ei osaa käyttää hakuja tehdessään. Siksi olisi hyvä käyttää jotain valmista asianmukaista asiasanalistaa ja laittaa se vaikkapa tähän ketjuun näkyville tai jotn.

Niin ja kaikki hömppäketjut eivät varmaankaan tuollaista tarvitse, tai se voi olla niissä yksi ja sama tarkenne.

Nyt olis. Tässä on näköjään sellainen puute, että asiasanat pitää/saa lisätä vapaasti, eikä niitä voi kirjoitusvaiheessa valita listalta. No sinänsä tämä ei ole ylitsepääsemätön ongelma, sillä modet voivat korjata tageja myöhemminkin.

Pitäisi kuitenkin tehdä kaksi asiaa, jos asiasanat haluaisi ottaa kunnolla käyttöön

  1. Lista foorumilla käytettävistä asiasanoista

  2. Käydä läpi vanhat ketjut ja lisätä tagit niihin. (Nyt se on vielä mahdollista)

Komppaan timokkia. Asiasanalista tulee laittaa näkyviin johonkin, ja pelkästään siinä olevia tulee käyttää.

Itse pystyin muuten lisäämään asiasanan “testi” ja poistamaan sen, kun lisäsin sen viestinkirjoitussivulla.

[quote=“Pseudo-Genesis, post:6, topic:240”]Itse pystyin muuten lisäämään asiasanan “testi” ja poistamaan sen, kun lisäsin sen viestinkirjoitussivulla.[/quote]Kyse on toiminnallisuudesta, ei bugista, mutta onko se hyvä asia…

En kuitenkaan pysty lisäämään asiasanaa tässä ketjussa (painaen [Lisää asiasana] nappia).

Mä en edes tajua, mikä on asian ydin.
Mitä nämä tarkoittavat, miten ne tehdään, miksi?

Jotta voi etsiä kaikki esim. ehtoollista, sakramentteja, kirkko-oppia tai muuta vastaavaa käsittelevät ketjut.

Sitten vaan listaa kasaamaan. Tuolta löytyisi, jos jaksaisi karsia rankasti http://apumatti.helsinki.fi/lcms.php?am=20836-20836-1&page=20837

apokalyptiikka
sakramentit
kirkko-oppi

Raamattu

seksuaalisuus

ekumeniikka
kirkkohistoria
patristiikka

ortodoksinen kirkko
katolinen kirkko
reformoitu teologia
herätysliikkeet

Asiasanan sakramentit lisääminen johonkin keskusteluun voi kyllä olla aika kiistojaherättävä teko. Täällä on kuitenkin ketjut mm. sairaiden voitelusta ja ripistä, ja voisi herättää merkittävän määrän eriäviä mielipiteitä päätös, että niissä ketjuissa puhutaan tai ei puhuta sakramenteista.

Tulisiko asiasanat muotoilla teemoittain vai opinkohdittain?

Esimerkiksi:
kolminaisuusoppi
kristologia
pneumatologia
ekklesiologia
sakramenttioppi

Vai:
Kolminaisuus
Kristus
Pyhä Henki
Kirkko
Sakramentit

Jemimah: Tämän uudistuksen tarkoitus on se, että vihapuhe olisi mahdollisimman helposti löydettävissä foorumilta, kun vihapuhetta sisältävät ketjut merkitään tagilla “vihapuhe”. Sitten voi tehdä hakuja kuten “vihapuhe AND siideri” tai “vihapuhe AND homot AND siideri NOT NORTON”.

Ain’t techology beautiful?

[quote=“timo k, post:15, topic:240”]Jemimah: Tämän uudistuksen tarkoitus on se, että vihapuhe olisi mahdollisimman helposti löydettävissä foorumilta, kun vihapuhetta sisältävät ketjut merkitään tagilla “vihapuhe”. Sitten voi tehdä hakuja kuten “vihapuhe AND siideri” tai “vihapuhe AND homot AND siideri NOT NORTON”.

Ain’t techology beautiful?[/quote]

Aivan. :slight_smile:

Tuossa linkkejä, joiden alta näkee, että minkälaisia asiasanoja Ortodoksi.netissä on käytetty. Sieltäkin voisi poimia joitakin sellaisia, joiden voi olettaa tulevan tarpeen täälläkin.

Ortodoksi.net - Luokka:Uskonoppi

Ortodoksi.netin Luokat

Jos tuota asiasanajuttua aletaan oikeasti käyttämään, niin kaksi huomiota:

(1) Periaatteena voisi olla, että mieluummin lätkittäisiin asiasanoja liian herkästi kuin liian nihkeästi. Ei se haittaa vaikka rippi tai avioliitto eivät joidenkin mielestä ole sakramentteja; kyllä se voi siinä silti asiasanana olla, koska jotkut kuitenkin ne sakramenteiksi määrittelevät.

(2) Vaivan säästämiseksi listan pohjaksi varmaan kannattaa ottaa joku valmis teologian asiasanalista, esim jostain kirjaston tms tietokannasta, tai jostain.

[quote=“Pseudo-Genesis, post:14, topic:240”]Tulisiko asiasanat muotoilla teemoittain vai opinkohdittain?

Esimerkiksi:
kolminaisuusoppi
kristologia
pneumatologia
ekklesiologia
sakramenttioppi

Vai:
Kolminaisuus
Kristus
Pyhä Henki
Kirkko
Sakramentit[/quote]Jälkimmäinen on kyllä nasevampi

[quote=“Willeh, post:19, topic:240”][quote=“Pseudo-Genesis, post:14, topic:240”]Tulisiko asiasanat muotoilla teemoittain vai opinkohdittain?

Esimerkiksi:
kolminaisuusoppi
kristologia
pneumatologia
ekklesiologia
sakramenttioppi

Vai:
Kolminaisuus
Kristus
Pyhä Henki
Kirkko
Sakramentit[/quote]Jälkimmäinen on kyllä nasevampi[/quote]
Minun mielestä pitäisi käyttää yhtä aikaa molempia. Kuten yllä sanoin, ei se haittaa vaikka asiasanoja olisi vähän redundantisti. Esim jonkin kolminaisuuskeskustelun asiasanoina voisi ihan hyvin olla yhtä aikaa kolminaisuusoppi, kristologia, kolminaisuus, Kristus, Pyhä Henki, jne.